Böckerna i Hungerspelen triologin

Den bästsäljande Hungerspelen triologin är en bokserie som kretsar kring den 16-åriga Katniss Everdeen. Handlingen i alla de tre böckerna utspelas i det dystopiska Panem där de årliga hungerspelen äger rum – en tävling som handlar om att döda eller bli dödad.

Böckerna, som är skrivna av amerikanska Suzanne Collins, ligger till grund för succéfilmerna The Hunger Games, The Hunger Games: Catching Fire, The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 samt The Hunger Games: Mockingjay – Part 2.

Du finner här en sammanfattning av varje bok i serien om hungerspelen.

OBS: Varning för spoilers!

Hungerspelen Revolt Fatta Eld

Hungerspelen

Hungerspelen är den första boken i triologin. Den utgavs den 14 september, 2008 i USA. Handlingen tar läsaren in i det mörka, dystopiska Panem som ska utgöra en version av det framtida Nordamerika. Där anordnas varje år hungerspelen i syfte att såväl underhålla befolkningen som att skrämma dem för konsekvenserna av att göra uppror.

En tävling på liv eller död

Till hungerspelen lottas en flicka och en pojke, från Panems samtliga tolv distrikt, fram för att medverka i tävlingen. På plats ställs de mot varandra i ett överlevnadsspel där de tvingas bekämpa varandra tills de stupar. Den sista personen att överleva blir rikligt belönad med rikedom och berömmelse.

Katniss Everdeen – böckernas hjältinna

Katniss Everdeen är en viljestark och bestämd sextonåring som bor tillsammans med sin mamma och syster i Distrikt 12. Hon älskar sin lillasyster Primrose och gör allt för att skydda henne från de faror som lurar i distriktet. När det står klart att Primrose lottats fram att delta i hungerspelen, erbjuder Katniss sig att ta hennes plats för att rädda livet på lillasystern.

Fejkad kärleksrelation

Tillsammans med Peeta Melark, den andra personen att väljas ut till spelen, transporteras hon till huvudstaden där de båda coachas och intervjuas inför tävlingen. Peeta, som är betuttad i Katniss, väljer att gå ut med en kärleksdeklaration i TV. Katniss tror att det är en strategi för att försöka få publikens stöd och sponsorer att sluta upp bakom dem och hon väljer att spela med.

En hårresande final

När det väl blir dags för hungerspelen förs Katniss och Peeta till en jättelik arena där de inför TV-kameror, tvingas kämpa för sina liv tillsammans med andra ungdomar. Till slut är det bara de två kvar. Eftersom deltagarna inte är tillåtna att döda varandra, bestämmer de sig för att begå dubbelmord genom att äta giftiga bär. Men så kommer en oväntad vändning som ställer allt på sin spets…

Fatta Eld

Fatta Eld (utgiven 1 septemeber 2009) är uppföljaren till Hungerspelen. Boken följer Katniss och Peeta, sex månader efter deras deltagande i hungerspelen. Trots att endast en deltagare kan överleva så gick de båda segrande ur tävlingen, tack vare en ändring i reglerna (segern säkrades delvis på grund av Peetas kärleksdeklaration för Katniss).

Starka känslor inblandade

Peeta, vars känslor för Katniss har varit ärliga och djupa, får sitt hjärta krossat när han får veta att Katniss hela tiden bara låtsats vara kär i honom för tävlingens skull. Katniss, i sin tur, velar fram och tillbaka i sina känslor för barndomsvännen Gale.

Ett ultimatum av presidenten

Bokens handling inleds med att Katniss får veta av president Snow, att hon måste övertyga såväl honom som medborgarna om att hennes kärlek för Peeta är äkta. Annars kommer konsekvensen bli att såväl Katniss som Gale’s familjer kommer till skada. Enligt presidenten var det planerade dubbelmordet en form av uppror vilket har resulterat i oroligheter i flera av Panems distrikt.

Katniss inser att hon och Peeta måste fortsätta att fejka sin kärleksrelation för att hålla alla vid liv. Under den årliga segerturnén där hungerspelens vinnare visas upp i distrikten, utbryter tumult och Katniss förstår att situationen är värre än hon först hade anat.

Uppror i distrikt 8

När turneringen väl är över, får Katniss veta att medborgarna i distrikt 8 har gjort revolt. Hon överväger att fly men bestämmer sig för att stanna kvar och försöka störta regimen. I samma veva uppdagas det att en specialversion av hungerspelen kallad ’Quarter Quell’ ska annordnas där forna vinnare deltar. Det innebär att Katniss och Peeta är tvungna att riskera sina liv en andra gång…

Revolt

Revolt (utgiven 24 augusti, 2010) är den tredje och sista delen i triologin om hungerspelen. När boken inleds har en månad gått sedan Katniss deltog i Quarter Quell. Hennes hem, distrikt 12, ligger i ruiner och hon bor nu i Distrikt 13 som också är centrum för den pågående revolutionen.

Katniss försöker komma underfund med den nya världen som präglas av revolutionen och är fortfarande labil från det fysiska och emotionella trauma hon utsatts för under tiden i arenan.

Peeta i klorna på regimen

Peeta har tillfångatagits av regimen och ingen vet om han är vid liv eller inte. När Distrikt 13:s ledare uppmanar Katniss att bli en så kallad härmskrika (en symbol för regimmotståndet), är hon till en början osäker om hon är förmögen att fylla rollen. Men efter att ha fått veta att Peeta lever samt att han är programmerad av regimen att motarbeta henne, beslutar Katniss sig för att tacka ja.

Katniss blir frontfigur för motståndsrörelsen

Katniss tilldelas en trupp och blir ansiktet utåt för moståndsrörelsen. Fast besluten att störta regimen och få ett avslut på hungerspelen, en gång för alla, sätter hon återigen sitt liv på spel. Men har hon gjort rätt val?