Om Hunger Games-filmerna

Hunger Games-filmerna utgör fyra filmer baserade på böckerna i Hungerspelen triologin. I filmerna medverkar flera stora filmstjärnor bland andra Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks och Julianne Moore för att nämna några.

Den första filmen är regisserad av Gary Ross och resterande filmer av Francis Lawrence.

Hunger Games-filmerna har originaltitlarna:

The Hunger Games (utgivningsår 2012 i Sverige)

The Hunger Games: Catching Fire (2013)

The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (2014)

The Hunger Games: Mockingjay – part 2 (2015)

Läs om Hunger Games-filmerna på Hunger Games Sweden

Bakgrunden till Hunger Games-filmerna

Uppståndelsen kring boksläppet av Hungerspelen, år 2008, bidrog till att Hollywood snabbt fick upp ögonen för historien om Katniss och hennes vänner. Planer på en filmatisering av boken sattes i rörelse, och följande år köpte filmproducenten Nina Jacobson filmrättigheterna till boken.

Snart hade distributionsföretaget Lionsgate tackat ja till att producera filmen. Regissören Gary Ross, med kassasuccér som Pleasantville och Seabiscuit på sin meritlista, valdes ut att regissera filmen om Hungerspelen.

Rollbesättning

I mars 2011 anordnades en casting. Så många som 30 skådespelerskor var i fråga för rollen som filmens huvudperson Katniss Everdeen. Till slut tilldelades Jennifer Lawrence rollen. Följande månad blev det klart att bland andra Josh Hutcherson och Liam Hemsworth fått rollerna som Peeta Mellark respektive Gale Hawthorne.

Ändrade planer för filminspelningen

År 2012 tillkännagavs att Francis Lawrence skulle regissera resterande filmer då Gary Ross valt att hoppa av projektet. Det blev även klart att den sista boken i serien, Mockingjay, skulle delas upp och bli till två filmer.

Filmandet av alla fyra Hunger Games-filmerna pågick mellan 23 maj, 2011 – 20 juni, 2014.

Succé

Hunger Games-filmerna är riktiga kioskvältare. Sammanlagt har filmerna inbringat hela 694.4 miljoner dollar (cirka 5,6 miljarder SEK). Och det kan komma fler Hunger Games-filmer i framtiden. Lionsgate har nämligen tillkännagett att man är intresserad av att göra ytterligare uppföljare.