Om Donald Sutherland

Donald Sutherland (född den 7 juli 1939) är en kanadensisk skådespelare vars filmkarriär sträcker sig över mer än fem årtionden. Till de mest kända filmerna och TV-produktionerna som han har medverkat i hör The Dirty Dozen, M*A*S*H, Stolthet och fördom samt The Mechanic. Han har belönats med både en Golden Globe och Emmy för sina rollprestationer.

Uppväxt

Donald Sutherland är född och uppvuxen i Saint John, New Brunswick. Föräldrarna hette Dorothy Isobel samt Fredrick McLea Sutherland. Från början planerade Donald Sutherland att bli ingenjör. Han studerade vid Victoria College, samt University of Toronto, där han tog en ingenjörsexamen men eftersom han också var intresserad av drama tog han en examen även i detta ämne. Teaterintresset tog snart över och det förde Donald Sutherland till London där han studerade vid London Academy of Music and Dramatic Art.

Karriär

Efter sin studietid i London flyttade Donald Sutherland till Skottland där han började få roller i mindre brittiska filmer och TV-produktioner.

Under mitten av 60-talet gick nästa flytt till Hollywood. Det efterlängtade genombrottet infann sig med krigsfilmen The Dirty Dozen (1967). Filmen blev en stor succé och var den femte mest inkomstbringande filmen det året.

Donald Sutherland fick efter detta allt fler roller i framgångsrika filmer och hans fina rolltolkningar gjorde honom till en riktigt stor filmstjärna på bara några år. Bland filmerna kan dessa nämnas; M*A*S*H (1970), Klute (1971), Don’t Look Now (1973), Invasion of the Body Snatchers (1978) samt Ordinary people (1980).

Rollen som president Coriolanus Snow i Hunger Games-filmerna

I Hunger Games-filmerna spelar Donald Sutherland rollen som Coriolanus Snow, som är president över Panem. Han har total makt över regeringen och visar ständigt prov på att vara en grym och hänsynslös ledare. Snow arbetar med de årliga hungerspelen och leder dessutom den militärstyrka som är ansvarig för förtrycket av distrikten. Han drar sig inte för att använda hot för att få som han vill och han har gått så långt som att mörda för att demonstrera sin makt för Panems medborgare.

Donald Sutherland