Om Elizabeth Banks

Elizabeth Banks (född den 10 februari 1974 i Pittsfield, Massachusetts) är en amerikansk skådespelerska som i Hunger Games-filmerna spelar rollen som Effie Trinket – en representant för regimen i Panem. Utöver Hunger Games, har Elizabeth Banks haft roller i flera prisbelönta filmer och TV-produktioner, däribland Spider Man, 30 Rock, Zack and Miri Make a Porno och Pitch Perfect.

Uppväxt

Elizabeth Banks hette från början Elisabeth Mitchell. Hon växte upp i Pittsfield, Massachusets, tillsammans med tre syskon och föräldrarna Ann och Mark Mitchell. Under sin uppväxt var hon en aktiv idrottsutövare som främst ägnade sig åt baseball och ridning. När hon bröt sitt ben i samband med en basebollmatch, fick hon upp ögonen för teater och bestämde sig för att söka till en skolpjäs. Det skulle komma att bli inledningen på hennes teaterkarriär. Elizabeth Banks flyttade till San Francisco där hon tog en masterexamen vid American Conservatory Theater.

Karriär

Efter examen flyttade Elizabeth Banks till New York där hon fick roller i Tv-produktioner såsom Sex and The City och Third Watch. För att undvika förväxling med skådespelerskan Elizabeth Mitchell, valde hon att byta till ’Banks’. Filmdebuten kom 2000 med indiefilmen Surrender Dorothy vilken kom att bli startskottet för en rad efterföljande filmroller de kommande åren. Det stora genombrottet kom med komedifilmen The 40 Year Old Virgin (2005) som gav henne internationell berömmelse.

Rollen som Effie Trinket i Hunger Games-filmerna

År 2012 fick Elizabeth Banks rollen som Effie Trinket i filmatiseringen av Hunger Games-böckerna. Effie Trinket är en förnäm kvinna som arbetar som administratör och representant för regimen. Hennes karaktär representerar regeringens rikedom och makt och hon lägger stor vikt vid etikett och anständighet.

Som en av regimens anhängare betraktar Effie hungerspelen endast som en tävling och väg till karriärutveckling, snarare än det brutala dödstraff det faktiskt är. Men under handlingens gång utvecklas hon till att bli mer emotionellt fäst vid folket och hon inser slutligen att regimen inte handlat rätt.