Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence, som spelar Katniss Everdeen i Susan Collins succéserie The Hunger Games, är född den 15 augusti 1990 i Kentucky, USA.

Oscar – Academy Awards

Hon är den yngsta kvinnliga skådespelare som någonsin fått två Oscars nomineringar, och den näst yngsta som vunnit. Utan någon som helst träning eller undervisning i skådespeleri började hon sin karriär år 2006 medverkandes i en tv serie.

Winter’s Bone

När Hollywood och publiken började få upp ögonen för Lawrence var i den hyllade filmen Winter’s Bone från 2010. Hon spelar Ree som genom filmen letar efter sin far. Det var för Winter’s Bone som Lawrence fick sin första Oscars-nominering.

Silver Linings Playbook

Sin första Oscar (men troligtvis inte sin sista) fick Lawrence för sin roll som Tiffany i Silver Linings Playbook. Där spelar hon en bipolär änka som en dag stöter på en man med liknande problematik.

Rollerna som Katniss Everdeen och Mystique

Några av Jennifer Lawrence mest kända roller är som sagt Katniss Everdeen i Hunger Games, men även som Mystique i X-Men serien. Trots sin unga ålder är hon redan en veteran i Hollywood, och hon har även setts förespråka orättvisan om jämställdhet mellan skådespelare där.

Jennifer Lawrence i Hunger Games

Lawrence som Katniss Everdeen

Rollen som Katniss Everdeen i Hunger Games gick som bekant till Jennifer Lawrence, och hon spelar den med bravur. Katniss Everdeen är en karaktär som kräver styrka och karisma. Något som Lawrence lyckas utstråla otroligt bra.

Det är en stark kvinnlig figur som inte är rädd för att säga vad hon tycker, och gärna går sin egen väg. Mycket som Jennifer själv i verkligheten. Som inte räds att säga ifrån till orättvisor och struntar i vad andra har att säga om henne. Lawrence är helt klart en stark kvinnlig förebild.

JLaw – vår tids största stjärna

Vidare har Jennifer Lawrence roll i Hunger Games satt henne på kartan som en av den nya generationens stora stjärnor. Hon älskas av både gamla som unga för rollen som Katniss Everdeen.

Det är i ett klimat av förändring som hon har tagit sin plats. Själv är hon även en del av förändringen i sig. Både på vita duken och i verkligheten som en stark kvinna med fötterna på jorden.

Lawrence är känd för sin förmåga att skratta åt sig själv, något som hennes fans beundrar henne för. Då hon trots kritiken i rampljuset lyckats hålla humöret uppe.

Jennifer Lawrence och vänskapen med Hunger Games-skådespelarna

Jennifer Lawrence tillsammans med bästa vännen Josh Hutcherson, som spelar Peeta Mellark i serien, är kända på inspelningarna av Hunger Games för sina spratt och roliga personligheter. Och har man filmerna på dvd eller blue ray kan man även ta del av alla deras upptåg, däribland roliga bloopers. Båda två är lättsamma och har nära till skratt.

En bra kemi på vita duken

Även på vita duken har de en otrolig kemi, och kompletterar vandras karaktärer mycket bra. Som många vet är Katniss och Peeta fast i ett kärleksdrama med karaktären Gale Hawthorne, som spelas av Liam Hemsworth.

Även i verkliga livet har de tre skådespelarna mycket roligt ihop. Ofta kan man se dom skoja runt i intervjuer där de pratar om komiska episoder från inspelningarna av filmserien.

De andra skådespelarna stöttar även Jennifer Lawrence i hennes andra roller, och har prisat hennes talanger i skådespelaryrket.

De stod också vid hennes sida när hon tog sig an Hollywoods regissörer, då hon upptäckt att hon tjänade långt under hennes manliga skådespelarkollegor, trots att hon utför samma jobb under samma förhållanden.

Fortsättning följer för Lawrence karriär i Hollywood

Oavsett om Jennifer Lawrence skådespelar eller sitter i en intervju, så gör hon det med glimten i ögat. Hon har vunnit många priser och hyllats för sin talang, speciellt för rollen i Hunger Games.

Hjältinna både på film och i verkligheten

Hon kommer med sannolikhet att fortsätta förändra förhållandena för sina kvinnliga medspelare i Hollywood, samt inspirera unga tjejer att våga ta plats.

Då hennes karaktär Katniss Everdeen har gått till historien som en kvinnlig hjälte, har även Jennifer Lawrence kommit att bli berömd för sin starka personlighet och karismatiska stil. Det är med spänning vi väntar på att se vad för roll hon tar sig an härnäst.

Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen