Om Stanley Tucci

Stanley Tucci (född 11 november 1960) är en amerikansk skådespelare. Han har blivit Oskars-nominerad för sin skådespelarinsats i Lovely Bones (2009) samt vunnit två Emmys men mest känd är han kanske för sina rollprestationer i filmer såsom Big Night, The Terminal, Big Trouble, The Devil Wears Prada samt nämnda Lovely Bones.

Uppväxt

Stanley Tucci föddes i Peekskill, New York och växte upp i närliggande Katonah. Han är den äldste i en skara om tre syskon. Föräldrarna Joan och Stanley Tucci Sr. är båda av italiensk härkomst.

Stanley Tucci visade intresse för teater redan i tidig ålder. Han studerade drama vid John Jay High School för att sedan studera vidare vid Purchase College. Efter examen flyttade han till New York där han under dagarna arbetade som servitör medan han på kvällarna medverkade i Broadway-produktioner.

Karriär

Stanley Tucci filmdebuterade år 1985 med Prizzis honor där även Kathleen Turner och Jack Nicholson medverkade. Filmen blev en riktig succé och resulterade i en Golden Globe för Turner samt en Oscarsnominering för Nicholson. Tuccis skådespelarinsats i filmen hjälpte honom få fler roller i TV-produktioner såsom Miami Vice och Wiseguy och senare roller i kassasuccé-filmer såsom A Midsummer Night’s Dream, Sidewalks of New York samt America’s Sweethearts.

Under det tidiga 90-talet började Stanley Tucci arbeta bakom kameran istället för framför. Tucci gjorde sin regissördebut med det egenskrivna manuset Big Night som handlar om två italienska invandrarbröder och deras misslyckade restaurang. Filmen vann flera priser och blev startskottet på efterföljande regissörarbeten.

Rollen som Caesar Flickerman i Hunger Games-filmerna

Stanley Tucci spelar rollen som Ceasar Flickerman – en ceremonimästare för hungerspelen. Han har intervjuat deltagarna inför tävlingarna de senaste 35 åren och är känd för sin förmåga att kunna föra ett lugnt och avslappnat samtal med dem trots den skräckinjagande upplevelse som väntar.

Vidare är Ceasar Flickerman en flamboyant karaktär med en talang att kunna omvända varje konversation till att handla om något positivt. Han är även känd för att kunna förändra färgen på sina läppar, hår och ögonlock.