Om Woody Harrelson

Woody Harrelson är en amerikansk skådespelare, bland annat känd för sin långvariga roll i sitcom-serien Cheers samt sin medverkan i den prisbelönta TV-serien True Detective. Han är flerfaldigt Golden Globe-nominerad och har vunnit en Emmy för sin rollprestation i nämnda Cheers.

Uppväxt

Woody Harrelson föddes den 23 juli i Midland, Texas. Familjen bestod av Woody, två bröder samt föräldrarna Diane och Charles Harrelson. När Woody endast var sju år gammal blev hans pappa dömd till livstids fängelse för mordet på en domare. Därför fick Woody växa upp utan en närvarande far.

Woody Harrelson studerade vid Hanover College i Haover, Indiana, där han tog en filosofie kandidat i drama och engelska. Efter examen flyttade han till New York för att arbeta på en teater.

Karriär

Genombrottet kom år 1985 med den omåttligt populära sitcom-serien Cheers där han spelade bartendern Woody Boys. Rollen var från början tänkt att vara en tillfällig ersättning för karaktären Coach (spelad av Nicholas Coasanto) men rollen blev en sådan succé bland tittarna att den varade i hela fyra säsonger.

Woodys filmkarriär tog ordentlig fart i och med filmen Indecent Proposal (1993) där han spelade mot Robert Redford och Demi Moore. Filmen var en stor framgång och hjälpte Woody Harrelson att få fler attraktiva roller i filmer såsom Natural Born Killers, The Sunchaser och Kingpin.

Rollen som Haymitch Abernathy i Hunger Games-filmerna

Haymitch Abernathy är Katniss och Peetas mentor som dessutom råkar vara en tidigare vinnare av hungerspelen. Hans jobb är att coacha ungdomarna till seger i hungerspelen men hans alkoholbesvär ställer till det för honom. Trots Haymitchs brister, blir han en älskad mentor för både Katniss och Peeta som anförtror sig åt honom. Haymitch, som mycket väl känner till reglerna och den kändiskultur som omger tävlingen, uppmuntrar Katniss och Peeta att hålla den fejkade kärlekssagan vid liv – allt för att bättra på deras vinstchanser.