Suzanne Collins

Suzanne Collins är en amerikansk författare som har varit intresserad av att skriva sedan barnsben. Eftersom hennes pappa var en officer i flygvapnet, flyttade familjen runt mycket i landet, men hon växte upp till större delen i östra USA.

Collins tidiga teaterintresse

Hon gick teaterlinjen vid Alabama School of Fine Arts eftersom hon var otroligt intresserad av teater. Därefter studerade hon drama och kommunikation vid ett universitet i Indiana för att sedan fortsätta med dramatikskrivande vid New York University.

Manusförfattare till Clarissa explains it all

Hennes professionella karriär började med att arbeta som manusförfattare för Nickelodeon, med att skapa manus för barnprogram. Suzanne Collins har till exempel skrivit manus till det Emmy-nominerade programmet Clarissa explains it all.

Suzanne Collins karriär som författare

Bokserien The Underland Chronicles

Suzanne Collins började att skriva böcker i början på 2000-talet. Hon har skrivit en serie på fem böcker som heter The Underland Chronicles som är inspirerad av Alice i underlandet men i en annorlunda miljö eftersom de utspelas i New York.

En gömd plats i New York

Böckerna handlar om Gregor, en pojke som bor i staden och om alla hans äventyr. Under New York finns en gömd plats som heter Underlandet. Där finns en stad som heter Regalia där det bor människor och gigantiska djur och insekter.

Gregor och Boots

Gregor och hans yngre syster Boots, hamnar i Underlandet genom att falla ner i ett ventilationshål i en källare. Människorna i Underlandet ger Gregor namnet krigaren.

Gregor – krigaren

Det finns en gammal profetia i Underlandet som berättar om en person som är en krigare och en annan person som är en prinsessa. Krigaren måste slåss mot råttan Bane och rädda krigarens pappa som är en krigsfånge. Samtidigt måste han, Gregor, försöka att hålla sin tvååriga syster vid liv.

Bokserien har fått bra kritik

Böckerna följer den elvaåriga Gregors väg genom faror och personliga prövningar. Suzanne Collins säger att böckerna innehåller teman som krig, biologisk krigföring och den militära underrättelsetjänsten, men riktar sig mot barn i tidiga tonåren och yngre. Serien har inte blivit lika populär som serien om Hunger Games men böckerna har fått bra kritik hos recensenter.

Suzanne Collins och Hunger Games

Suzanne Collins har skrivit de framgångsrika böckerna om världen och personerna i Hunger Games. Böckerna riktar sig till läsare från 12 år och uppåt och blev vid boksläpp en omedelbar succé.

Hunger Games hamnade direkt på toppen av bästsäljarlistorna

Böckerna placerade sig på förstaplatsen på bästsäljarlistorna för USA Today, New York Times, Wall Street Journal och Publishers Weekly samtidigt. Böckerna har blivit översatta till 51 olika språk.

De tre böckerna: Hungerspelen, Fatta eld och Revolt

Den första boken, Hungerspelen, utgavs 2008 och följdes av Fatta eld 2009 och slutligen Revolt 2010. De tre böckerna har också blivit filmatiserade med Collins som manusförfattare. Böckernas huvudperson är Katniss Everdeen och man får följa hennes personliga utveckling genom Hunger Games-historien.

Bilderboken Year of the Jungle

Suzanne Collins har fortsatt att skriva böcker efter den otroliga framgången med Hunger Games-serien. Hon har gett ut en bok som heter Year of the Jungle och som är en bilderbok. Boken handlar om Suzy, som är en flicka med otroligt stora, blå ögon och krulligt, rött hår, som har många funderingar om livet.

Vad gör Suzys pappa?

Suzys pappa är tvungen att ge sig i väg för att kriga i Vietnam. När Suzy förstår att hennes pappa är i djungeln börjar hon att fantisera om miljön där och vad hennes pappa gör. Boken riktar sig till fyraåringar och äldre barn.

Suzanne Collins och hennes liv som författare

Suzanne Collins har alltid varit intresserad av att skriva. När hon var tonåring gick hon kurser som teater och drama men till slut studerade hon dramatikskrivande vid New York University.

Manusförfattare till barnprogram

Hon arbetade sedan som manusförfattare och nådde framgångar med manus till barnprogram på kanalen Nickelodeon.

The Underland Chronicles och Hunger Games

Suzanne Collins beslutade sig sedan för att satsa på skrivandet och hennes första försök blev serien The Underland Chronicles som hon skrev i början av 2000-talet. De handlar om pojken Gregor och hans äventyr i Underlandet.

Från bok till film

De följande böckerna som hon gav ut från 2008 och framåt är den framgångsrika trilogin Hunger Games som också blivit till filmer. Både böckerna och filmerna har slagit rekord och setts och lästs av människor över hela världen.